keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Pelkäätkö säkin ruokaa?

Sen varmasti kaikki tietää, että ravinto on yksi tärkeimmistä asioista niin painonpudotuksessa, lihasten kasvatuksessa kuin ihan yleisesti terveellisessä elämässä. Kirjoitan nyt painonpudotus mielessä seuraavaa asiaa. 

Monesti sanotaan, että keittiössä tapahtuu ne muutokset painon suhteen. Yksin liikunnalla sä et saavuta niitä tuloksia joita haluat. Ruokailut on ensin laitettava kuntoon. 

Syö enemmän sitä mitä tarvitset eikä sitä mitä ehkä haluat.



Niin yksinkertainen asia, mutta silti vaikea ymmärtää tulee tässä: Painoa ei pudotetta sillä, että ollaan syömättä. Painoa ei pudoteta niin, että karsitaan vuorotellen kaikkea ruokavaliosta kunnes lopulta jäljellä on enään kasvikset. Painoa ei pudoteta niin, että ollaan nälässä. Painoa ei myöskään tarvitse pudottaa niin, että syömäsi ruoka on pahaa.

Tai toki voit tehdä noinkin ja kyllä ainakin jonkin aikaa se paino putoaa vaikka söisit kolme porkkanaa päivässä. Tai voit tehdä niinkin, että tuijotat vaan kaloreita. Menet eteenpäin ajatuksella "Voin syyä tän munkin. Kunhan pysyn tässä 900 kalorissa päivän aikana niin mä kyllä laihdun." Joo toki, ainakin jonkin aikaa, mutta tuosta on terveellisyys kaukana. 




Nämä vähäiset kalorit ja/tai yksipuolinen ruokavalio on yksi huono esimerkki siitä kuinka painoa pudotetaan. Jokainenhan tekee kyllä kuinka haluaa, mutta itse en näitä tapoja suosittele. Ja sillä on merkitystä mistä ne kalorit tulee! On aivan eri asia saada 1500 kaloria esim. kanasta, bataatista, oliiviöljystä, kasviksista, hedelmistä, kaurahiutaleista, ruisleivästä, kananmunista.. kuin yhdestä lasagneannoksesta ja parista berliinin munkista. Jokainen varmasti ymmärtää kumpi on parempi vaihtoehto vaikka ne kalorit olisi samat. Kehoa pitää ruokkia jollain sellaisella mistä sille on hyötyä ja valitettavasti berliininmunkit on suoraansanoen täyttä kuraa sille. 

Kun katsoo mitä suuhun laittaa niin oikeasti saa syödä yllättävän paljonkin ja silti paino tippuu! 
Törmään usein siihen, että ei oikeasti uskalleta syödä. Luullaan, että mitä vähemmän syön niin sitä paremmin mulla menee. Kaloreiden saanti on toki yksilöllistä, mutta kyllähän kaikki tarvii ruokaa. Jo siihen, että keho toimii oikein tarvitaan henkilöstä riippuen noin 1100-1600 kaloria. 

Jos haluat muutoksia niin et voi toimia samalla tapaa kuin tähän mennessä.




Mä tiedä, että moni tämänkin postauksen lukijoista oikeasti pelkää sitä ruokaa. Ei uskalleta syödä kuin kolme pientä ateriaa päivässä tai koostetaan ateriat vain lähes tulkoon kalorittomista tuotteista.  Luullaan kaiken heti kertyvän takaisin. Toki siinä mielessä ruoka on "hankala" asia, että ei sinne sovi joka päivään laittaa sitä berliininmunkkia vaikka yksi munkki ei sun painonpudotusta kaada. Mutta jokapäiväinen saattaa kaataa. Herkkujakin saa siis syödä, mutta oikeasti kohtuudella. Ja tiedän, se kohtuuskin on hyvin hankalaa. 

Itse miettisin syömistä niin, että miten neuvoisit vaikka lastasi syömään? Jos opetat lapselle säännöllisen syömisen, monipuoliset annokset niin miksi et itse söisi niin? Olen monesti lukenut tästäkin, kun toisille tehdään vaikka mitä ruokaa, mutta itse ei sitä syödä, koska yrittää laihduttaa. Toki jos tilaat toisille lähipitseriasta ruokaa niin ei sitä sitten kannata syödä, mutta jos valmistat muille ravitsevaa kotona tehtyä ruokaa niin miksi et sitä söisi?

Ihmiset oikeasti pelkäävät ruokaa. Eniten kauhistusta herättää siis hiilihydraatit sillä nehän lihottaa. Mutta fakta on se, että mikä vaan lihottaa jos syöt sitä liikaa. 

Panostakaa säännöllisyyteen. Jos päivällä, ette juuri syö niin se kyllä kostautuu illalla. Ja on eri asia syödä pitkin päivää kun illalla sohvalla koko päivän edestä.




Rohkeasti nyt ihmiset syömään! Ostakaa jääkaappiin hyviä, ravinnerikkaita tuoreita aineksia ja tehkää niistä ruokaa. Ei sinun tarvitse pelätä jokaista perunaa, kanafilettä tai ruisleipää. Kun syöt säännöllisesti ja monipuolisesti niin kroppa kiittää ja siten myös sinä. 

Ja vaikka nyt kehoitan syömään rohkeasti niin ei se toki tarkoita miten vaan. Mä uskon, että jokainen tietää ne perusasiat kuinka syödään terveellisesti, jostain syystä se on vain vaikea toteuttaa. Ja vaikka pienet kalorit toisi nopeaakin pudotusta niin syökää rohkeasti enemmän tai muuten teette vaan hallaa itsellenne. Ei se vaakalukema ole tärkein vaan terveys ja hyvinvointi. Ei kukaan pärjää viikkoja tuhannella kalorilla ja tämä on fakta. 

Mäkin oon monesti miettinyt "En voi nyt syödä enään illalla mitään, kun söin jo päivällä niin "paljon" eli todellisuudessa ehkä lounaan ja hedelmän." Tai olen ajatellut, että en voi ottaa pastaa lautaselle sillä se hyppää suoraan lantiolle. No eihän asia niin ole.

Muistakaa siis, että painoapudottaessa täytyy silti syödä! Hyviä ja monipuolisia lähteitä säännöllisesti eikä saa olla nälkä, mutta ei toki ähkyäkään. Ei sun tarvitse syödä vaan kanaa ja parsakaalia. Ei terveellinen ruoka jolla paino putoaa ole pahaa ja mautonta. Tai sen ei tarvitse olla. Se on yleinen harhaluulo. Rohkeasti kokeilemaan uutta! Ja paljon puhutaan hedelmistä, niitä pelätään hedelmäsokerin takia. Tuskin kukaan syö hedelmiä niin paljon, että niillä lihoaa.

Ja vaikka tässä nyt puhun siitä, että syökää rohkeasti älkääkä pelätkö sitä ruokaa, niin älkää nyt kääntäkö sitä niin, että huomenna menette lounasbuffettiin, syötte koko rahan edestä ja lastaatte lautasen täyteen kermaperunoita, einespullia ja salaatin päälle litra salaatinkastiketta. 

Joskus syömienen saattaa vaikuttaa hankalalta, mutta sehän on kuitenkin vaan syömistä. Niinkuin sanoin, uskon, että jokainen tietää suunnilleen kuinka syödään terveellisesti. Ja niitä ruoan kaloreita kulutetaan ennemmin liikkumalla kuin sillä, että ollaan syömättä. 



Näin juuri. Panosta ruokaan, älä jätä syömättä.





Uskokaa tai älkää, paino kyllä laskee vaikka syö aika paljonkin! Kunhan vaan koostaa lähteet oikein sekä syö säännöllisesti.




Vinkkejä syömiseen: 


- Säännöllisyys, monipuolisuus, vedenjuonti!!!!
- Pois einekset 
- Huomaa "turhat" kalorit esim. kastikkeet ja napsimiset 
- Kokeile uutta, älä sano heti yök
- Joskus voit tehdä valintoja: Juhlissa maistat yhtä kakkua etkä kaikkea tai lounasbuffetissa jätän perunan vähemmälle ja otankin uunituoretta leipää
- Herkkujen hallinta
- Käytä tuoreita ja ravinnerikkaita aineksia
- Älä keskity vaan kaloreihin ja painoon vaan siihen, että takaat itsellesi hyvää oloa
- Panosta kauppareissuihin



Kristan suosikki ruoka-aineita 
Jos näitä on kaapissa niin pärjää hyvin. Toki silloin tällöin syödään jotain "erikoista".

BATAATTI 
MAUSTAMATON KANA
10% NAUDAN JAUHELIHA
KEVYT KERMAVIILI (mausta itse kastikeeksi)
OLIIVIÖLJY
KOOKOSÖLJY
SUOLAAMATTOMAT PÄHKINÄT
BANAANI
OMENA
MUSTIKKA
LOHI
PORKKANA
PARSAKAALI
PAPU
KANANMUNA
PAPRIKA
KAURAHIUTALEET
RASVATON MAITORAHKA
MAUSTEET
RIISI
PESTO
PROTEIINIJAUHE



Mukavaa viikkoa!










2 kommenttia:

  1. Pakko kommentoida että nyt puhut niin asiaa! Myönnän pelänneeni ruokaa ja vaikka olen kokoajan syönyt kunnolla - niin eihän se ole aina kovin hyvin mennyt. Päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja palkkasin ammattilaisen tekemään mulle ruokaohjeen - ja ensimmäinen ajatus oli että jaksanko syödä tuon kaiken! Mutta kun ravintoaineet on oikeat niin hyvinhän se menee :)

    VastaaPoista
  2. Pakko kommentoida että nyt puhut niin asiaa! Myönnän pelänneeni ruokaa ja vaikka olen kokoajan syönyt kunnolla - niin eihän se ole aina kovin hyvin mennyt. Päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja palkkasin ammattilaisen tekemään mulle ruokaohjeen - ja ensimmäinen ajatus oli että jaksanko syödä tuon kaiken! Mutta kun ravintoaineet on oikeat niin hyvinhän se menee :)

    VastaaPoista