perjantai 21. lokakuuta 2016

Henkinen hyvinvointi: Elänkö itselleni?

Tätä postausta on toivottu ja paljon. Ja ymmärrän sen täysin. Elämäntapamuutoksissakaan ei usein ole kyse vain siitä, että muutetaan toiminnat toisenlaisiksi vaan myös ne ajatukset ja asenteet. Olen korostanut itsekkin paljon sitä kuinka voin henkisesti nyt paremmin. En osaa antaa yhtä tiettyä vastausta sille kuinka se on tapahtunut, kuinka olen saanut elämästä kiinni, olen positiivinen ja pidän itsestäni hyvinkin paljon. Tämä on vähän sellaista kaikkien osa-alueiden yhteispeliä samoinkuin painonpudotuskin. Toiminnat vaikuttaa ajatuksiin ja toisinpäin.

Tähän väliin on pakko laittaa yksi hyvä lainaus:




Tää on aivan loistava! Yksinkertaisesti suomennettuna:

Sinun uskomuksistasi syntyy sinun ajatukset, ajatuksista syntyy sinun sanasi, sanoista syntyy sinun toimintasi, toiminnasta syntyy sinun tapasi, tavoistasi syntyy sinun arvosi ja arvoistasi syntyy kohtalosi. 

Näiden viisaiden sanojen jälkeen on hyvä palata taas minuun. En tosiaan aina ole voinut henkisesti näin hyvin. Kuten olen kertonut olen miettinyt elämässä oloni turhuutta, rypenyt itseinhossa ja häpeässä sekä löytänyt elämästä paljonkin negatiivista. Toki en kokenut näin joka päivä, mutta aika usein, niin usein, että voi sanoa sen olleen liikaa. Nyt kuitenkin asiat on toisin. Huomaan selkeäsi sen kuinka etsin ja havainnoin hyvin helposti kaiken positiivisen elämässäni ja negatiiviset asiat jätän huomioitta. Nykyään myös puhun itselleni/itsestäni niin, että vakuutun itsekkin siitä, että olen ylpeä itsestäni ja rakastan itseäni. 


Muutamia ajatuksia siitä kuinka juuri minä kehitän omaa henkistä hyvinvointiani:

- Negatiivisille ajatuksille mahdollisimman vähän tilaa. Toki joskus muakin ketuttaa, mutta en halua jäädä vellomaan siihen tunteeseen. Oikea suru on toki eri asia, mutta sitä minun ei ole hetkeen tarvinnut kokea. 

- Koitan miettiä asioista aina niitä positiivisia puolia, kyllä niitä usein löytyykin

- Olen kiitollinen siitä mitä minulla on, hyvinkin tavallisista asioista myös

- Vertaan nykyistä elämääni entiseen (vaikka tämä ei toisaalta olekkaan kovin hyvä sillä elämä on NYT eikä eilen tai toissavuonna..)

- Uskon itseeni, en kehitä syitä sille miksi en pysty/osaa/kykene vaan kannustan itsekkin itseäni

- Ymmärrän sen, että voin muuttaa elämässä paljonkin eri asioita, mutta en kaikkea. Rakennan joka päivä sellaista elämää jossa mä haluan elää.

- Kun tulee hetki jolloin haluan soimata itseäni niin yritän tietoisesti kääntää asiat toiseen suuntaan. En voi haukkua/lytätä itseäni.

- Yritän tehdä mahdollisimman paljon sellaisia asioita joista itse pidän/jotka koen tärkeiksi.

- Vaikka kuljenkin eteenpäin ja kohti unelmia, rakastan itseäni sekä elämääni myös juuri tässä hetkessä <3







Seuraavaksi haluan jakaa erään esseen, jonka kirjoitin tällä viikolla opintojani varten (Sosionomi, AMK) Tehtävänämme oli kirjoittaa essee koskien Henkisen hyvinvoinnin ylläpitoa. En itse pidä niin ylläpito sanasta, sillä minusta henkinen hyvinvointi voisi koko ajan kehittyä, joten tämä essee lähti ehkä siihen tyyliin. Älkää välittäkö jos on huono essee opiskelujen kannalta, sillä tämä oli vasta mun toinen. Sisällöstä ehkä saatte jotain itsellennekin! Ja tämä on suoraan esseestä eli sisältää lähdeviittaukset, tosin on hieman karsittu tärkeimpiin kohtiin.



Kuinka pitää yllä henkistä hyvinvointia? Essee, Krista Kohonen, KYAMK

1.1      Henkinen hyvinvointi

Henkisellä hyvinvoinnilla tarkoitetaan hyvin usein mielen hyvinvointia ja sitä voi olla hyvin vaikeakin tarkkailla sekä pohtia ”Voinko minä oikeasti henkisesti hyvin?” Siihen kuuluu isossa osassa meidän päivittäiset ajatukset sekä tunteet. Vaikutusta saadaan myös henkilön omasta elämästä; minkälaisessa maailmassa juuri hän elää ja miten hän tulkitsee maailmaa (Leskinen ym, 2010, 31-35.)

Henkiselle hyvinvoinnille asetetaan usein tavoitteita, tiedostettuna tai tiedostamatta. Tavoitteen saavuttamiseen vaikuttaa erilaiset valinnat joita teemme päivittäin. Pitää kuitenkin ottaa huomioon yksilön arkipäivän haasteet kuten työ, perhe, harrastukset, ystävät sillä nämä voivat heikentää henkisen hyvinvoinnin tavoittelua (Leskinen ym, 2010, 36-37.)

On tiettyjä tunnusmerkkejä, joiden täyttyessä ihminen on henkisesti hyvinvoiva; ihminen on aktiivinen ja omaa myönteisen perusasenteen, hän on tyytyväinen omaan elämäänsä sekä itseensä ja kestää kohtuullisesti epävarmuutta ja vastoinkäymisiä (Hyvis.fi, 2014).

3      Henkisen hyvinvoinnin ylläpito

Jokaisella on oma tapa ylläpitää henkistä hyvinvointia. Monilla kuitenkin toimii siinä samat peruspilarit joilla lähteä liikkeelle. Olen itsekin keskittynyt paljon henkiseen hyvinvointiin ja tutustuin niiden pohjalta seuraaviin tapoihin ylläpitää henkistä hyvinvointia.

3.1      Terveelliset elämäntavat

Niin kuin alussa mainittiin, hyvinvointi koostuu useista asioista, jotka vaikuttavat toisiinsa. Myös henkiseen hyvinvointiin voi panostaa sillä, että huolehtii fyysisestä terveydestä.  Kun keho voi hyvin, mielikin voi paremmin.

Hyvinvointimme sekä terveytemme perustana toimii tietyt vakioasiat; terveellinen ravinto, liikunta, riittävä lepo sekä mahdollisimman vähäinen päihteidenkäyttö. Nämäkin asiat kuulostavat hyvin helpoilta, mutta silti monille ne ovat vaikeita toteuttaa. Vaikka nämä ovatkin toiminnallisia tapoja niin ne vaikuttavat silti myös meidän henkiseen hyvinvointiin (Leskinen ym, 2010, 39-40.)

3.2      Asenne ja ajatukset

Se millaisessa maailmassa elämme, muokkaantuu myös sen mukaan, mihin me itse keskitymme (Holmer, 2014, 179). Ajatusten avulla tarkastelemme ympäristöä ja liitymme siihen (Holmer, 2014, 161). Väistämättä se, mitä ajattelemme tai miten ajattelemme vaikuttaa myös elämäämme, tapoihimme sekä myös hyvinvointiin. Ihmisille on ehkä luontaista ajatella asioista hyvin äkkiä vain negatiivisesti tai sitten huomio kiinnittyy paremmin negatiivisiin puoliin, joista sitten syntyy negatiivisia ajatuksia sekä negatiivinen asenne.

Ajatuksilla on monia tehtäviä ja ne vaikuttavat meidän energiatasoihin ja täten ne ovatkin yksi merkittävimmistä terveyteemme vaikuttavista tekijöistä. Ajatuksilla on suora vaikutus kokemuksiimme ja täten siihen mitä vaikutuksia niillä on meihin (Ehdin, 2012, 102.)
Buddhan mukaan ”luomme todellisuutemme ajatuksillamme” ja uskon, että tämä pitää täysin paikkaansa. Ajattelu on jatkuvaa eikä sitä voi kukaan lopettaa. Ihmiset usein samaistuvat ajatuksiinsa. vaikka ne eivät ehkä olekaan suoraan todellisuutta kuvaavia (Holmer, 2014, 161.) Kun näin mietitään ajatuksien vaikutusta omaan henkiseen hyvinvointiin, joka kuitenkin koostuu ajatuksistamme, niin omien ajatusten työstäminen ja muokkaaminen vaikuttavat välittömästi kokemaamme hyvinvointiin.

”Asenne ratkaisee” on hyvin kuultu lause ja itse uskon sen täysin pitävän paikkaansa. Ajatuksista syntyy asenne ja sillä on suora yhteys henkiseen hyvinvointiin. Myönteisillä ja iloisilla tunteilla on suuri vaikutus, oma asenne on tärkeää terveellisen ja hyvinvoivan elämän kannalta (Ehdin, 2012, 174).

Ihmisten pitäisi kasvaa pois kielteisistä ajatuksista ja löytää asioista positiivisia puolia, muokata sitä omaa asennettaan parempaan. Tässä auttaa erilaiset kognitiiviset harjoitukset, oikea mielen työstäminen ja ajatusten muuttaminen toiseen suuntaan (Ehdin, 2012, 103.) Lisäksi ajatuksia voi muokata tietoisen läsnäolon sekä meditaation avulla (Holmer, 2014, 163).

Henkisen hyvinvoinnin kannalta on oleellista asennoitua ja ajatella niin, että rakastaa elämää tilanteista riippumatta (Ehdin, 2012, 175).

3.3      Minäkuva ja itsetunto

Sillä mitä ihminen ajattelee itsestään ja millaisena ihminen näkee itsensä, on suuri merkitys hyvinvoinnin kannalta. Jokainen ihminen arvioi itseään sekä miettii sitä mikä juuri minussa on hyvin tai huonosti (Holmer, 2012, 184-185.) Jokaisen tulisi tässäkin kohtaa pohtia asioita enemmän positiiviseen sävyyn. Pahinta maailmassa on se, jos et rakasta itseäsi.

Minäkuva on kokonaisvaltainen käsite, joka sisältää kaiken sen miten ihminen kokee itsensä. Jotta henkinen hyvinvointisi olisi hyvä minäkuvan kannalta, sinun tulisi olla tietoinen itsestäsi. Mieti vahvuuksiasi sekä heikkouksiasi ja tee sellaisia asioita, mitkä koet oikeaksi. Ole itsellesi rehellinen sekä armollinen (Ehdin, 2012, 255.)

On tärkeää luoda hyvää suhdetta itsensä kanssa, rakastaa itseään päästä varpaisiin sellaisena kuin on (Ehdin, 2012, 280). Kun rakastaa itseään se välittyy monella tapaa ja vaikuttaa joka päivä. Vietät koko loppuelämäsi itsesi kanssa, miksi et siis panostaisi tähän suhteeseen? Kasvata rakkauttasi itseäsi kohtaan. Taas kerran ajattele positiivisemmin, tutustu itseesi, älä vertaa itseäsi muihin ja täten rakasta itseäsi sellaisena kuin olet (Ehdin, 2012, 281.)

3.4      Onnellisuus ja katse tulevaisuuteen

Dalai Laman mukaan onni on elämänvoima ja koko elämämme tarkoitus. Elän itse täysin tälle ajatukselle ja uskon, että onnellisuus on elämämme tärkeimpiä asioita, jollei tärkein. Onnellisuus ja henkinen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Elämämme on täynnä valintoja ja me teemme niitä lisätäksemme hyvinvointiamme tai vähentääksemme pahaa oloa (Holmer, 2014, 30).
Onnellisuus saa meissä aikaan monia asioita. Olemme kiinnostuneita ja iloisia, ajattelemme positiivisesti sekä toimimme määrätietoisemmin (Holmer, 2014, 31). Näistä jokainen on suorassa yhteydessä henkisen hyvinvointimme kanssa.

Kuinka sitten olla onnellinen ja voida henkisesti hyvin? Jo edellä mainittujen asioiden lisäksi löytyy yksi asia johon jokaisen tulisi panostaa. Kun teemme jotakin sellaista mitä oikeasti haluamme, tulemme onnellisiksi. Ihmisillä on paljon asioita mitkä luovat tunnetta ”täytyy” ja ”pitäisi” ja niitä tehdään kuin tehtävälistaa, sen enempää miettimättä mitä minä oikeasti haluan. Monet ihmiset eivät havaitse edes osuuttaan omassa elämässään ja sitä kuinka he voivat omilla valoinnoilla ja toimilla vaikuttaa (Holmer, 2014, 230-231.)

Ihmisten pitäisi enemmän tehdä sitä mikä saa heidät iloisiksi ja vapaiksi eikä sitä mikä saa väsyneeksi ja stressaantuneeksi. Ole oma itsesi ja seuraa sydäntäsi (Ehdin, 2012, 314.) Kun lähdet liikkeelle itsesi hyväksymisestä sekä omista ajatuksistasi, voit muuttaa elämääsi mihin suuntaan haluat. Unelmien ja tavoitteiden seuraaminen, sen tekeminen mikä tuo hyvää oloa tuo oikeasti sitä hyvää oloa, henkistä hyvinvointia. Vaikka tuntuu, että elämä on täynnä pakollisia asioita eikä itselle ole aikaa niin ota sitä. Ainoa pakko on elää nykyhetkessä (Holmer, 2012, 230). Kuuntele sisintäsi. Kysy itseltäsi mitä sinä oikeasti tahdot (Holmer, 2012, 231).

4      Lopuksi

Henkinen hyvinvointi on paljon kattavampi asia kuin moni ajatteleekaan. Se luo pohjan täysin sille millaista elämää me elämme ja miten voimme, olemmeko onnellisia. Henkiseen hyvinvointiin voi vaikuttaa niin monella tavalla.

Kaikki kuitenkin lähtee ajatuksista sekä oman itsensä tiedostamisesta ja hyväksymisestä. Kun rakastat itseäsi, arvostat itseäsi ja elämääsi ja voit muokata elämästäsi juuri sellaista kuin haluat. Itselle mieluinen elämä ruokkii henkistä hyvinvointia ja onnellisuutta.

Monet ihmiset varmasti ajattelevat, että he voivat henkisesti hyvin. Uskon kuitenkin, että monille henkinen hyvinvointi on vain pintaraapaisu eivätkä monetkaan mieti sitä sen tarkemmin. Henkinen hyvinvointi on kuitenkin vaikein hyvinvoinnin alue johon panostaa, jota ylläpitää saatika korjata. En usko, että parhain mahdollinen tapa olisikaan ylläpitää henkistä hyvinvointia vaan kasvattaa sitä koko ajan. Mitä paremmin ihminen voi henkisesti, sitä parempaa elämää hän elää. Tosin tässä tulee usein vastaan myös mahdollisuus itsensä huijaamiseen. Yksi osa kuitenkin henkistä hyvinvointia on itsensä rehellinen tarkastelu. 


Osa asioista on siis kirjoista, mutta olen silti teksin kanssa samaa mieltä. Ja kyllä, näiden asioiden toteuttaminen voi olla/on vaikeaa henkilöstä riippuen. Mutta näitä juttuja kannattaa miettiä.


Ihanaa viikonloppua! 
Eläkää itsellenne <3
-krista



Tässä kaksi kirjasuositusta joita käytin paljon esseessä ja aion todellakin lukea kokonaan <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti