torstai 22. joulukuuta 2016

Mitä syödä jouluna?

Joulukalenteri luukku 22.


Monet miettii ja osa tuskailee sen kanssa miten syödä jouluna. Vuoden suurin juhla on kohta täällä ja meidän juhliimmehan kuuluu vahvasti aina ruoka.

Meneekö se painonpudotus nyt jouluna pilalle? Saako jouluna syödä jouluruokaa? Entäs ne piparit, tortut ja konvehdit?

Mä olen edelleen sitä mieltä, että joulu, kuten mikään muukaan juhlapyhä, ei ole SYY syödä ylenpalttisesti tai herkutella vaan se on mahdollisuus siihen. Jokainen sitten itse päättäköön kuinka toimii ruokailuiden suhteen. Kukaan ei jouluna pakota syömään jouluruokaa tai joulun herkkuja eikä kukaan kiellä syömästä kanaa ja riisiä. Päätökset teet sinä aivan itse niin kuin muinakin päivinä vuodessa.

Tärkeintä on, että teet itse sen päätöksen, jonka kanssa sulla on hyvä olla.




No voiko jouluna sitten syödä mitä haluaa jos muuten yrittää elää terveellisesti ja/tai tavoitella painonpudotusta? Mun vastaus on, että joo ja ei. Tee niin kuin sulle on paras. Jos haluat syödä jouluruokaa ja niitä torttuja niin syö! Jos kuitenkin susta tuntuu paremmalle syödä jotakin aivan muuta (oli syy mikä tahansa) niin jätä se jouluruoka muille.

Kenenkään painonpudotus tai terveys ei koe suuria vahinkoja jos yhden tai kahden päivän ajan jouluna syö vähän sitä mitä mieli tekee. Siinä ajassa ei kukaan kerkeä kerryttämään valtavia rasvamääriä kroppaan, turvotusta varmasti monille kyllä tulee senkin edestä. Mun mielestä olisi silti hyvä muistaa se yksi sana eli KOHTUUS. Se pitäisi pitää mielessä kyllä muutenkin. Vaikka parin päivän holtittomatkin syömiset ei sua varsinaisesti lihota niin en usko, että kenelläkään on oikeasti hyvä olla niin, että tuntuu mahan repeävän tai on jopa huono olo. Jos olet jo pidempään ollut tiukemmalla ruokavaliolla tai herkuttomalla niin suuret ruokamäärät ja herkut saattaa koitua hetkelliseksi kohtaloksi. Muistan itsekkin sen, kun on joskus vetänyt navan täyteen yhden päivän ajan niin seuraavana päivänä vessa on kaveri ja tuntuu jopa krapulalle. Toki nämä on yksilöllisiäkin asioita, mutta kannattaa pohtia.



 Jos antaa itselleen luvan ihan vapaasti syödä kaikkea mitä on tarjolla, niin tarvitseeko silti syödä oikeasti aivan kaikkea? Voisiko kohtuudella syödä kaikkea mitä mieli tekee ilman sitä oloa jolloin ajattelet "Ei olisi ehkä pitänyt syödä kaikkea näin paljon..."





Ja jos taas jouluruoka ei jostain syystä kuulu sun jouluun niin mikäs siinä! Syö sitä mitä haluat, vaikka se toisten mielestä olisikin outoa, että jouluruoka ei maistu. Eikä kukaan kiellä sitä etteikö joulupöydässä saisi olla jotain uutta ja vaikka superterveellistä! Ja kyllä ne joulutortutkin voi korvata vaikka raakakakulla jos haluaa tai tehdä jotakin muuta terveellisempää herkkua.

Voiko jouluna syödä terveellisesti? Toki! Jokainenhan saa kuitenkin vapaasti valita mitä suuhun laittaa. Toteutetaanko se sitten niin, että tehdään ihan tavallista ruokaa, otetaan kylään mukaan eväät vai tehdäänkö järkeviä valintoja joulupöydässä? Meidän joulupöydässä ainakin saisi syötyä monipuolisesti ja myös terveellisesti jos niin tahtoisin.

Mä syön tänä vuonna jouluruokaa ja useamman päivän. Mun elämäntapamuutos ei siihen kaadu enkä sen aikana tule lihomaan. Tiedän sen, että turvotus on hyvin mahdollinen, mutta ei haittaa. Koitan kuitenkin pysyä kohtuudessa eli ei niin, että santsaan yhdellä ruokailu kerralla kuusi kertaa, sillä muuten mulle tulee huono olo. Tiedän sen jo valmiiksi, joten en aio laittaa kroppaani niin kovalle koetukselle, vaikka se ruoka onkin hyvää. Kyllä siitä nauttii, vaikka ei viiden ihmisen edestä syökkään. Ja aion myös pitää kiinni säännöllisestä ruokarytmistä, ihan tavalliset aamupalat varmasti tulee syötyä. Kuuntelen paljon omaa kroppaa, koska en halua kuitenkaan seuraavana päivänä kärsiä siitä, että en pysynyt kohtuudessa.

Omia herkkuja olen ostanut itselleni, sillä tortut, piparit, juustokakut, konvehdit... jää muille. Ja tämä johtuu siis täysin siitä lupauksesta itselleni, mutta jos en olisi sitä tehnyt söisin niitäkin, mutta kohtuudella.


Jouluna kuten muinakin päivinä jokainen saa siis ihan itse valita kuinka toimii syömisten kanssa. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että yhden tai kahden päivän suurempi syöminen ja herkuttelu ei kenenkään elämää pilaa (ellei siis ole kyse joistakin ruokarajoitteista, noudattakaa toki niitä.) Keskustele tästä itsesi kanssa. Sovi miten aiot toimia. Älä kiellä itseltäsi kaikkea, jos tiedät jo etukäteen, että se on aivan mahdotonta ja sorrut sitten viikon syömisputkeen. Jotkut tarvitsevat pelisäännöt itselleen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä se kohtuus, milloin olisi oikeasti hyvä aika lopettaa, jotta vältytään pahalta ololta ja ehkä jopa siltä herkuttelukierteeltä mikä toisilla juhlina alkaa. 




Ja kun teet tietoisen päätöksen itsesi kanssa niin kyseessä ei ole mikään repsahdus. Eikä silloin joulun jälkeen tarvitse taas ottaa itseään niskasta kiinni, kun meni aivan överiksi jouluna. Tee itsellesi sopivia päätöksiä, yritä pysyä siinä ja jatka elämää ihan tavalliseen tapaan joulun jälkeen ilman morkkiksia, pahaa oloa tai dieettiä sen takia, että tuli syötyä aivan överisti.



Mä lähden nyt viimeistelemään joulua. Ihanaa joulun aikaa!
-krista







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti