tiistai 15. marraskuuta 2016

Sinulle, painonpudottajan kumppani

Tahtooko sinun kumppanisi pudottaa painoa? Onko hän puhunut, että olisi kiva mahtua vanhoihin vaatteisiin? Onko hän päättänyt, että haluaa muuttaa elämänsä terveellisempään suuntaan? Jos vastasit kyllä, miten olet reagoinut siihen? Oletko ajatellut omaa reaktiotasi toisen kannalta? Mitä hän ajattelee siitä? 


Etenkin naisille, kumppanin tuen merkitys painonpudotuksessa ja elämäntapojen muutoksessa on suuri. Oletko edes ajatellut sitä millä tavoin olet tukenut kumppaniasi hänen matkallaan tavoitteeseen? Vai oletko ajatellut vain, että omapa on asiansa, ei minun tarvitse siihen puuttua?

Lähdetkö lenkille jos kumppanisi pyytää? Suostutko syömään kumppanin laittamaa ruokaa? Tuotko kotiin koko ajan herkkuja, vaikka toinen yrittää pysyä erossa niistä? Uskotko itse kumppaniisi, siihen että hän pystyy saavuttamaan tavoitteensa?

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kumppanin tuen merkitys on valtavan suuri. Niinkuin muissakin asioissa, sinun eli kumppanin kuuluisi tukea, kannustaa ja rohkaista. Kuunnella toisen ajatuksia ja auttaa toista eteenpäin hänelle tärkeissä asioissa. Jos olet toiminut näin niin hienoa! 






Toki kaikille kumppanin tuen merkitys ei ole niin suuri. Monet pystyy hyvin muuttamaan elämäänsä vaikka läheinen ei tuekkaan vierellä. Olen lukenut niin monia tapauksia ja arviolta 99% tapauksista painonpudottaja/elämäntapamuuttaja toivoo, että kumppani olisi enemmän tukena. Itse toki se muutos tehdään, kukaan ei sun puolesta sitä voi tehdä, mutta toisen tuki voi olla suunnattoman korvaamatonta.

Etenkin naiset toivoo sitä, että toimittaisiin yhdessä. Naisista olisi mukavaa jos sinä kumppanina lähtisit mukaan lenkille tai kuntosalille, tukisit herkkujen vähentämistä, kannustaisit terveellisten ruokien syömiseen ja kuuntelisit niitä ajatuksia joita toisella syntyy. 

Vaikka sinun ei tarvitsisi pudottaa painoa, niin terveelliset elämäntavat on hyväksi kaikille. Se, että alat joskus liikkumaan kumppanisi kanssa ja syöt hänen laittamaa terveellistä ruokaa ei tarkoita, että sinäkin kohta alat laihtumaan. 

Uskotko sä kumppanisi onnistumiseen? Toivotko sitä ja kannustat eteenpäin vai oletko varma, että ei hän kuitenkaan onnistu? Tärkeintä on, että kumppanisi uskoo itse itseen, mutta on tärkeää, että sinäkin uskot häneen. Monet saavat kuulla kommentteja "Et sä kuitenkaan pysty, johan sä oot monta kertaa kokeillut" tai heti jos kumppani ottaa yhden karkin sanotaan "Etkö sä ollu laihiksella?! Mitäs noita syöt?" Nämä kommentit latistaa toista. Nämä ei kannusta vaan päinvastoin. Sun pitää näyttää sun kumppanille, että sä uskot häneen ja oot siinä vierellä tukena. Näillä on suuri vaikutus siihen miten kumppanisi jatkaa eteenpäin. Monille painonpudotusprojektikin voi loppua siihen, että vierellä joku sanoo "Et sä kuitenkaan siihen pysty." 

Kannattaa myös olla varovainen tämän lauseen kanssa: "Oot hyvä jo tommosena." Omalla tavallaan ihanasti sanottu ja onkin tärkeää kertoa toiselle, että arvostat häntä, pidät häntä kauniina ja rakastat sellaisena kuin hän on. Mutta sinun tulee myös ymmärtää, että ei riitä, että sinä olet tyytyväinen. Sinun kumppanin pitää olla myös tyytyväinen itseensä. Ja se voi olla vaikeaa eikä siihen aina auta, vaikka muut sanoisi, että sinä kelpaat. Jos kumppanisi haluaa pudottaa painoa tai aloittaa terveelliset elämäntavat ilman painonpudotustakin, niin edelleen: tue häntä. Ilmaise se, että et painosta häntä muuttumaan, mutta jos hän itse niin haluaa, olet tukena. Älä vähättele toisen tavoitteita. Monet naiset kokevat inhottavaksi sen, että mies ei ymmärrä sitä kuinka paljon painonpudotus merkitsisi hänelle itselleen eikä se riitä, että vain mies on tyytyväinen. 

Rakasta siis toista sellaisena kuin hän on, mutta ole myös tukena hänen omassa matkassaan. 




Mieti omaa toimintaasi. Oletko kannustanut, rohkaissut ja kehunut kumppaniasi hänen muutoksen varrella? Vai etkö ole edes huomioinut sitä? Oletko omalla toiminnallasi tuonut esiin sen, että olet vierellä tukena? 

Vietätkö omat päiväsi sohvalla maaten ja herkkuja syöden? Huomaatko sen kuinka se hankaloittaa kumppanisi elämää? Onko kumppanisi ehkä jopa toivonut, että lähtisit joskus sohvalta liikkeelle tai et koko ajan mutustaisi herkkuja hänen edessään? Koska viimeksi olet muistuttanut kumppaniasi siitä kuinka pitkälle hän on jo päässyt tai kuinka hienoa on, että hän on päättänyt mennä kohti omia tavoitteita? Oletko kysynyt miten kumppanillasi oikeasti menee? Jos kumppanisi on kaivannut tukea, oletko antanut sitä? 

Toisille tekee vaikeaa se, että kumppani ei osallistu millään tavalla. Usein kuulee sitä, että ei ole kivaa koittaa itse syödä terveellisesti ja tehdä parempia valintoja, kun kumppani haluaa käydä ulkona syömässä, kokkailee nugetteja ja ranskalaisia kotona sekä raahaa kasapäin herkkuja kotiin syöden niitä iltapalaksi. 

Sinun ei tarvitse elämää samanlaista elämää kuin kumppanisi. Se ei tarkoita, että sinun pitää joka  kerta mennä mukaan lenkille tai syödä aina ne samat ruoat kuin toinen syö. Eikä se tarkoita, että sinun pitää syödä herkkusi aina piilossa autossa ennen kotiin tuloa. Tai, että sinun pitää jatkuvasti kertoa kumppanillesi "Hienoa, hyvin menee!" niin, että se ei enää kuulosta edes aidolle. 

Kannattaa kuitenkin elää hieman yhteistä elämää. Kuuntele kumppaniasi. Tiedä minne hän oikein on menossa ja millä keinoin. Auta, rohkaise ja tsemppaa erityisesti niinä hetkinä, kun kumppanillasi on heikkoja hetkiä. Silloin, kun kaikki uhkaa mennä päin honkia, kumppania kaivataan eniten. Lähde joskus liikkumaan, ehdota vaikka itse liikkumaan lähtöä! Mene joskus mukaan kokkailemaan terveellistä ruokaa. Jätä sitä herkkujen mässäilyä suoraan kumppanisi silmien alla vähemmälle. Nämä pienemmätkin teot merkitsee paljon niin kumppanillesi kuin loppupeleissä sinullekkin, ne edistää sinunkin hyvinvointia ja terveyttä. 

Kun jakaa yhdessä enemmän asioita, sillä on suuri vaikutus parisuhteeseen. Sinun käytös vaikuttaa ehkä yllättävänkin paljon kumppaniisi, vaikka et ole tullut edes ajatelleeksi. Monia surettaa todella paljon se, että oma kumppani ei ole millään tavalla mukana eikä tue ja rohkaise eteenpäin. Ja joskus jopa kommenteillaan pahentaa tilannetta.

Ota sinäkin itseäsi niskasta kiinni! Vaikka se saattaakin olla kumppanisi painonpudotusmatka, niin sinulla voi olla suuri rooli siinä. Hoida se hyvin. Kysy kumppaniltasi mitä hän haluaa. 

Ennenkaikkea: 
Tue, rohkaise, kehu ja kannusta!

Sillä on suuri merkitys.
-krista










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti